White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

OLD CORPSE ROAD – On Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore

Leestijd: 3 minuten

Marcheer het weekend maar in met Old Corpse Road. De Britten maken al jaren een combinatie van folk en blackmetal waarin er stukken terug te vinden zijn die zo in een film of serie kunnen. De vijf leden van de band zijn ook allemaal terug te horen in de vocalen. Er wordt niet alleen gezongen maar ook geschreeuwd, gefluisterd en gegrunt. Uiteraard zingen deze Britten over hun eigen mythologieën en legendes. Hun nieuwe werk heet On ghastly shores lays the wreckage of our lore en komt vandaag uit. Het is voor Old Corpse Road hun derde langspeler en bestaat uit acht nummers. Het album is aan de lange kant namelijk 1 uur en 4 minuten dus neem er goed de tijd voor en laat je meevoeren hun legendes en avonturen in.

Eerste gevoel wat omhoog kruipt is dat je echt terug de tijd in gaat. Het klinkt machtig en je schets in je hoofd al beelden die erbij zouden passen. Het avontuur vindt voornamelijk plaats rond de kusten van het Verenigd Koninkrijk. Bij het tweede nummer komen de blackmetal vocalen goed omhoog. Het nummer wekt een gevoel op van een bloederige ramp. In het nummer hoor je verschillende zangstemmen die allemaal een andere sfeer oproepen. Het ene moment heb je het gevoel dat je de reis overleeft maar het andere moment zie je de dood bijna. Na twee harde nummers is het letterlijk even rust voor de storm. Het nummer heet ”Black Ship”. Je hoort militaristische drums die zorgen voor een hoge spanningslevel die gevolgd wordt door onweer. De sfeer die na dit stukje wordt opgewekt zou je zo kunnen vergelijken met het spannendste stukje van de achtbaan de vliegende Hollander die ook uiteraard in dit thema past. De verschillende vocalen zorgen voor een krachtige geheel en ook voor een flink porties spanning.

Meeuwen, met het geluid van meeuwen en omslaande golfen komen we aan op part 2 van On ghastly shores lays the wreckage of our lore. Het wordt al snel duidelijk dat ze gestrand zijn en dat er doden zijn. Het heeft een nare zweer en valt lastig te verteren. Het nummer had zo in een serie of film gekund. ”Demons of the Farne” komt vrij chaotisch eruit. De overgangen gaan soms net iets te chaotisch wat zorgt voor onrust. Gelukkig komt er op een moment wat meer rust in het nummer en heb je niet meer het gevoel alsof je op een schip zit waarbij alles wat los en vast zit loskomt en omvalt rondom/op je. Het een-na-laatste nummer is een nummer van ruim 15 minuten en heet ”The Ghosts Of The Ruinous Dunstanburgh Castle”. Het leuke is wanneer je googled op de laatste twee nummers er veel informatie te vinden is over deze plekken en de legendes ervan. Het nummer geeft echt een hels gevoel, alsof je daadwerkelijk het kasteel betreedt toen die nog heel was. Met ”Waterlore” komt er een einde aan het helse avontuur. De intro wekt een gevoel op van vrede en rust.

On ghastly shores lays the wreckage of our lore is zeker een interessant album. Er is veel te horen, maar op sommige punten net iets te veel. Soms is er zoveel te horen dat het net wat te chaotisch is. Ook de overgangen zijn soms net te chaotisch waardoor het slordig over kan komen. De sfeer waarin je terecht komt is echt alsof je op een schip zit dat een zeer zware reis heeft en vergaat. Je voelt bijna de wind waaien, je ziet bijna de meeuwen vliegen en je voelt bijna het water. Met dit gevoel word je meegesleurd in het helse avontuur. De verschillende vocalen zijn heel erg precies getimed en passen perfect bij de sfeer. Zo is er gefluister, gepraat en momenten dat ze met zijn allen in koor zingen. De basis is uiteraard blackmetal en dat hoor je in elk nummer terug, ook in de zang. In elk nummer hoor je een keyboard, dit zorgt voor nog meer sfeer. De plaat is zeker aan de lange kant maar dat bederft zeker de sfeer niet. Mijn tip is om On ghastly shores lays the wreckage of our lore uitgerust te luisteren. Het album is namelijk een flinke hap om te verteren en probeer niet zeeziek te worden van dit avontuur!

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén