White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Periphery – Live In london

Leestijd: 3 minuten

De cover is mooi, maar zal voorlopig in niemands fysieke collectie prijken. Waarschijnlijk worden de wenkbrauwen nu gefronst. Dat kan zijn omdat de release uitermate bagger is, maar tevens kan de reden ook zijn dat de release gewoon niet fysiek uitkomt. In het geval van Live In London van Periphery geldt het laatste. Century Media zorgt ervoor dat de release digitaal wereldkundig wordt.

Periphery

Wie van progressieve metal houdt en de naam Periphery niks zegt, mag stellen dat hij of zij niet van progressieve metal houdt. Periphery is één van de absolute hoogvliegers in dit genre. Gitarist Misha Mansoor geldt zelfs ver buiten het genre als voorbeeld voor vele gitaristen. Hij is ook het enigste lid dat de oprichting in 2005 meemaakte. Inmiddels heeft Periphery zes langspelers en twee EP’s uit. Periphery IV: Hail Stan is daarvan de meest recente.

Live In London

Dit is dus de eerste liverelease van Periphery. De Amerikanen hebben voor deze digitale plaat de show van 15 november 2019 gebruikt. Toen speelde Periphery in de O2 Forum te London. Die set telde tien tracks, welke allemaal ook op deze release staan. Kortom, Live In London geeft de gehele show van Periphery weer.

Periphery start met ‘Reptile’. Wie Periphery IV: Hail Stan nog op zijn netvlies heeft, weet dat dit toch wel het magnum opus van die plaat was. In meer dan een kwartier betovert Periphery hier de muziekliefhebber. Live blijkt die gelaagdheid, virtuositeit en het spel van de dimensies nog steeds even indrukwekkend te zijn. Vanaf de sferische intro tot en met de extreme ritmes en brute vocalen, alles blijft overeind als een huis.

Natuurlijk stond bij deze show Periphery IV: Hail Stan centraal. Die plaat was in dat jaar verschenen. De helft van de tracks is afkomstig van die release. Direct na ‘Reptile’ volgt ‘CHRVCH BVRNER’, terwijl later in de set ook ‘Follow Your Ghost’, ‘It’s Only Smiles’ en ‘Blood Eagle’ volgen.

Nieuwe bassist?

Een andere reden waarom Periphery misschien veel input van die plaat heeft, kan zijn omdat er een nieuwe bassist in de gelederen is. Althans, de vorige is sinds 2017 uit de groep en Periphery werkt dus live met ingehuurde bassist – die, gezien de online beelden, achter de schermen meespeelt. Of die bassist ook lid van Periphery wordt, zal de toekomst uitwijzen. Onder andere Misha Mansoor zelf is kundig genoeg om gave baslijnen te schrijven voor hun muziek.

Toch wordt er ook nog wel ouder werk aangedaan. Periphery III: Select Difficulty wordt driemaal aangedaan en Juggernaut: Alpha en Periphery II: This Time It’s Personnal beide eenmaal. Het slotstuk van Live In London is voor ‘Lune’. En dan, ook al geldt dat Periphery zelf als referentie voor vele andere acts vormt, het is hier alsof Tool, Textures en Porcupine Tree samen het podium delen en zo hier en daar ook nog At The Drive-In kunnen verwelkomen.

Vooropgesteld, Periphery is een geniale band waarbij eigenlijk niet hoeft te worden gesteld dat deze van buitencategorie is. Toch laat Live In London juist horen dat Periphery tot die buitencategorie behoort. Waarom? Wie zulke geniale composities live ook uiterst verfijnd én energiek kan spelen, behoort tot een uiterst select groepje bands.

Periphery - Live In London

Tracklist Live In London

  1. Reptile (Live in London)
  2. CHVRCH BVRNER (Live in London)
  3. Remain Indoors (Live in London)
  4. Follow Your Ghost (Live in London)
  5. Scarlet (Live in London)
  6. Marigold (Live in London)
  7. It’s Only Smiles (Live in London)
  8. Psychosphere (Live in London)
  9. Blood Eagle (Live in London)
  10. Lune (Live in London)

Periphery online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén