White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ralph de Jongh – Solo

Leestijd: 3 minuten

Even leek het erop dat het door het corona geteisterde jaar niet zou worden opgesierd met een release van Ralph de Jongh. Afgelopen jaren heeft hij immers veel mooie releases op de markt gebracht. Toch verschenen er nog een tal van releases op de deurmat. De eerste daarvan is Solo. Solo brengt Ralph de Jongh uit via zijn eigen Ralph de Jongh Recordings.

Ralph de Jongh

De wereld totaal anders bekijkend dan de meeste doorsnee mensen doen verblijdt Ralph de Jongh inmiddels al een paar decennia de mensheid met de door blues geïnspireerde muziek. Wijlen Harry Muskee was groot fan. Zijn kenmerkende stem, die soms doet denken aan die van Mick Jagger, geldt in combinatie met zijn gitaarspel en sterke liveperformances als een belangrijke troef.

Solo

Nu is er dus Solo. Deze twintig tracks tellende release is – hoe kan het ook anders –  Ralph de Jongh in zin uppie. Geen muzikanten om hem heen. Ralph op gitaar en Ralph die zingt. Juan Kiers zat rustig achter de knoppen voor zowel het opnemen, het mixen en de mastering.

De release opent met ‘So Many Kinds Of Blue’. Dat onderstreept ook het gevoel van 2020. Mensen waren ‘blue’ door totaal verschillende zaken, die vaak wel allemaal terug te leiden waren tot die ene pandemie. Ralph de Jongh zet gelijk de toon. Het gaat hier niet om een schijf waarin wordt gezegd hoe zielig men is, maar om een mooi document met warme liedjes.

Die warmte zit hem in de blues. Daarbij geldt dat ook in tijden van Covid-19 de stem van Ralph de Jongh zeer bijzonder blijft. In ‘Those Diamonds That Are In The Sky Will Be Waiting For Your Smile’ hint hij zelfs op een vleugje invloed van Jeff Buckley. Het heel klein maken van dit liedje met de grote titel doet hij meesterlijk.

Klein

Het mooie van deze setting is dat Ralph de Jongh zich klein maakt. Dat daar ook soms ‘kleine’ nummers uit voortkomen, blijkt onder andere in ‘The Wind Of Change Will Bring You Home’. In nog geen twee minuten gaat Ralph de Jongh ergens tussen Bob Dylan, Rolling Stones en zelfs Johnny Cash hangen. Deze twintig tracks zijn dan ook veel meer dan pure blues alleen. Het is goed dat de mensheid beseft dat elke euro, dollar of yen maar eenmaal kan worden uitgegeven. Doe dat dan ook aan zaken die echt zijn. In dat kader valt Solo van Ralph de Jongh. Wie een pure, echte plaat wilt horen, onderuit wilt zakken met een heerlijk glas bier en wilt genieten, weet waaraan die euro’s besteed kunnen worden.

Het mooie van deze setting is dat Ralph de Jongh zich klein maakt. Dat daar ook soms ‘kleine’ nummers uit voortkomen, blijkt onder andere in ‘The Wind Of Change Will Bring You Home’. In nog geen twee minuten gaat Ralph de Jongh ergens tussen Bob Dylan, Rolling Stones en zelfs Johnny Cash hangen. Deze twintig tracks zijn dan ook veel meer dan pure blues alleen.

Het is goed dat de mensheid beseft dat elke euro, dollar of yen maar eenmaal kan worden uitgegeven. Doe dat dan ook aan zaken die echt zijn. In dat kader valt Solo van Ralph de Jongh. Wie een pure, echte plaat wilt horen, onderuit wilt zakken met een heerlijk glas bier en wilt genieten, weet waaraan die euro’s besteed kunnen worden.

Ralph de Jongh - Solo

Ralph de Jongh online

Website
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén