White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Rymden – Space Sailors

De Noorse formatie Rymden bracht enkele jaren terug hun debuutalbum Reflections And Odysseys uit. Die plaat ging naar een nieuwe redacteur hier. Noch van die redacteur noch van die recensie is er ooit iets van terug gezien. Gelukkig ligt nu de tweede plaat van deze groep hier. Via Jazzland Recordings, wat geen verrassing moge heten, bracht Rymden onlangs Space Sailors uit.

Rymden

Dit uit Noorwegen afkomstige drietal bestaat uit Bugge Wesseltoft – oprichter van Jazzland Recordings – op de toetsen, bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström. Echter, deze leden doen allemaal nog meer in de sound van Rymden. Alle drie zijn verantwoordelijk voor de gebruikte electronica, terwijl drummer Öström ook nog zijn stem leent.

Space Sailors

Rymden heeft op Space Sailors voor een klein uur aan muziek geplaatst. Die speelduur is onderverdeeld in twaalf tracks. Waar ‘Pilgrimstad’ en ‘Arriving At Ramajah Part I’ rond de anderhalve minuut duren, is er voor ‘Arriving At Ramajah Part II’ ruim meer dan zeven minuten ingeruimd.

Rymden laat horen dat zij de jazz op een brede manier interpreteren. Als men ‘The Spacesailor’ hoort, zou men zelfs kunnen denken dat de groep ook beïnvloed is door de post-rock en -metal. My Sleeping Karma en Russian Circles lijken namelijk terug te komen in de hallucinerende melodieën. Erg sterk. ‘Söndan’ laat daarentegen horen dat men ook in een setting waar de percussie leidend is, kan vlammen.

Het tweeluik ‘Arriving At Ramajah’ geldt toch wel als het magnum opus van Space Sailors. Waar men volgend op het met strijkstok uitgevoerde bas-hoogstandje ‘Pilgrimstad’ in deel 1 start met een mooi opbouwend pianostuk, start deel 2 haast mysterieus. Naarmate het nummer vordert komen in invloeden van de symfonische rock op een mooie manier naar voren.

Met de langspeler Space Sailors bewijst Rymden niet alleen uit een breed scala binnen de jazz te putten, het speelt de jazz alsof men rockt. Deze veelzijdige plaat laat horen dat jazz niet alleen voor jazzliefhebbers is. Een visitekaartje om mensen naar dit genre te laten luisteren.

Rymden - Space Sailors

Tracklist Space Sailors

1.The Life and Death of Hugo Drax 04:42
2.The Space Sailor 05:38
3.Söndan 04:51
4.Terminal One 05:13 video
5.The Final Goodbye 05:03
6.Pilgrimstad 01:21
7.Arriving at Ramajay Part I 01:32
8.Arriving at Ramajay Part II 07:21
9.The Actor (Gonzo Goes To Pasadena) 04:57
10.My Life in a Mirror 06:08
11.Free As A Bird 05:28
12.Söndan Outro 02:04

Rymden online

Website
Bandcamp
Facebook

Jazzland Recordings online

Website

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén