White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Soilwork – A Whisp Of The Atlantic EP

Als het om progressieve metal gaat, is Soilwork al jaren een hoog aangeschreven band. Deze Zweedse formatie met Bjorn Strid aan het front geldt voor vele bands al een van dé voorbeelden. Ook zij zijn in tijden van corona bezig geweest. Daarom komt Soilwork zo tegen het eind van het jaar via Nuclear Blast met de EP A Whisp Of The Atlantic.

Soilwork

Het verhaal van Soilwork begint halverwege de jaren negentig. Van de eerste drie langspelers is alleen frontman Bjorn Strid nog in de gelederen. Die wisselingen in de line-up door de jaren heen hebben hun uitwerking gehad, maar hebben er ook voor gezorgd dat Soilwork zijn sound bleef evolueren. De progressieve metal herbergt dan ook invloeden van het extreme in de metal als van rustgevende stijlen van buiten die hoek.

A Whisp Of The Atlantic EP

Deze nieuwe EP van Soilwork, de tweede al sinds dat de langspeler Verkligheten is uitgekomen, telt vijf tracks. Dat de speelduur van deze schijf meer dan zesendertig minuten duurt, komt vooral door de opening van de schijf. De titeltrack duurt namelijk ruim meer dan zestien minuten.

Dat nummer is direct ook de kroon van deze release. Niet voor niets heeft Soilwork de uitgave naar dit nummer genoemd. De ruime tijdspanne zorgt ervoor dat de heren de luisteraar kunnen meevoeren van rock, naar metal, naar progressieve rock en het extreme der metal. Zodoende zit er een passage in waarin Soilwork van Cradle Of Filth naar Pink Floyd lijkt te gaan, om daarna te eindigen in jazz. Het is heel erg veel wat de band hier in de track verwerkt, maar het past wel.

De overige drie tracks zijn ook Soilwork ten voeten uit, maar dan wel korter van aard. Het opzwepende ‘Desperado’, welke niets te maken heeft met de track van The Eagles, is daar een goed voorbeeld van. De balans van metal en symfonische elementen komt onder andere in ‘Death Diviner’ naar voren. Hier doet Soilwork ook denken aan hun landgenoten van In Flames.

Het moge dan weer vijf tracks op een schijf zijn, Soilwork laat horen dat zij nog steeds één van de grootheden in de progressieve metal zijn. Deze heren weten stijlen als geen ander om elkaar heen te laten draaien en daarbij het nummer zelf niet uit het oog verliezen.  

Soilwork - A Whisp Of The Atlantic

Tracklist A Whisp Of The Atlantic EP

  1. A Whisp Of The Atlantic
  2. Feverish
  3. Desperado
  4. Death Diviner
  5. The Nothingness And The Devil

Soilwork online

Website
Twitter
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén