White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Swan Valley Heights – Terminal Forest

Leestijd: 2 minuten

Het bos is terminaal. Tenminste, zoiets kan gesteld worden gezien de opwarming van de aarde en de rol van de mensheid daarin. Uiteindelijk zal de natuur de mensheid overleven, maar feit is wel dat wij allen die natuur veel schade toebrengen. Of Swan Valley Heights ons nu wilt waarschuwen of met ons wilt vieren op Terminal Forest, maar het is duidelijk dat dit aangehaald is. Terminal Forest is de nieuwe langspeler die verschijnt via Fuzzorama Records.

Swan Valley Heights

Het uit Zuid-Duitsland afkomstige Swan Valley Heights baart opzien sinds hun debuutplaat. De release, welke naar de band zelf genoemd was, zette hen op de kaart van waar muziek geleid wordt door stoner, doom en desertrock. Drie jaar na dat album verscheen in 2019 The Heavy Seed. Die langspeler bewees overduidelijk dat deze band niet gekomen was om als eendagsvlieg te sterven. Dat was een intense plaat om constant bij op het puntje van de stoel te zitten.

Terminal Forest

Dan is er nu die plaat met ten eerste al een opvallende artwork. Is het de stervende boom die uit het mensenhoofd groeit of is het een boom die voortleeft op de mens? Nog voordat het album op staat, maakt het dus al indruk. Dan zijn de zes tracks die op Terminal Forest staan nog niet eens als bewijslast door Swan Valley Heights aangereikt.

Drie tracks op deze plaat gaan over de tien minuten heen. De titeltrack van de plaat, welke min of meer halverwege aangetroffen wordt, kan als exemplarisch gezien worden voor de kracht van Swan Valley Heights. Vanuit een bedwelmende situatie wordt er middels stuwend riffwerk opgebouwd naar een intense climax. Misschien ook exemplarisch voor de staat van de mensheid. Deze Duitsers zorgen middels hun mix van rust en explosiviteit er voor dat de muziek zo staat dat afhaken niet mogelijk is.

Kort versus lang

Naast de drie zeer lange nummers, staan er ook nog korte tracks op Terminal Forest. In ‘Space Bash III’ laat het drietal horen ook de luisteraar te kunnen laten trippen zonder vocalen. ‘Looking For Bird Pet’, welke iets meer dan vier minuten duurt, lijkt nog in te zetten als Nirvana, maar vindt al snel de weg waarop sporen te vinden zijn van Kyuss, Tool en Truckfighters en zijn de stemmen alleen in een lachend moment te horen. Daarmee leidt Swan Valley Heights overigens op een sublieme manier het afsluitende epos van Terminal Forest in, ‘Star Fever’.

Sommige platen laten zich ervaren als een waanzinnige trip, bijna buitenaards. Dat is zeker iets wat voor Terminal Forest van Swan Valley Heights geldt. Of het bos of de mensheid nu eerder af- of uitsterft; deze plaat hebben we nog nu we levenden zijn.

Swan Valley Heights - Terminal Forest

Tracklist Terminal Forest

  1. Microbe Galaxy
  2. The Hunger
  3. Space Bash III
  4. Terminal Forest
  5. Looking For Bird Pet
  6. Star Fever

Swan Valley Heights online

Website
Facebook
Instagram
Bandcamp

FUZZORAMA RECORDS ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén