White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Abbey – Word Of Sin

Leestijd: 2 minuten

Progressieve doom. Het is even iets waarbij niet direct een verbeelding gemaakt kan worden, ondanks dat het op zichzelf niet heel vreemd klinkt. De pas bij Season Of Mist gelande band The Abbey staat daarvoor en zij brengen nu middels Word Of Sin hun debuutplaat uit.

The Abbey

Eigenlijk start The Abbey bij het verhaal rondom een klooster op Sicilië. Daardoor raakte gitarist Jesse Heikkinen geïnspireerd. De ervaren muzikant vormde in dit kader een band om hem heen, waarna The Abbey geboren was. Die occulte sferen van het klooster zijn dus leidend; men is gewaarschuwd.

Word Of Sin

De negen tracks op deze plaat duren meer dan vijftig minuten samen. Daarbij moet wel gesteld worden dat afsluiter ‘Old Ones’ met ruim twaalf minuten een zeer groot deel in beslag neemt. Ook ‘Crystallion’ en ‘Starless’ duren gaan over de zes minuten heen, waar zij ook al lang te bestempelen zijn.

Dat de plaat traag op gang komt, is passend aan de doom. ‘Rat King’ doet daarin ook een beetje aan Ghost denken, iets wat ook door de manier van zingen komt. Op de momenten waarop Natalie Koskinen haar stem in de strijd gooit, neigt het daarentegen meer naar de jaren ’70 psychedelica. ‘Starless’ laat wel horen dat men soms ook echt in een rustige bui moet zijn om hierin op te gaan.

Niet eenzijdig langzaam

Dat The Abbey op Word Of Sin voor progressieve doom staat, wilt niet zeggen dat alles tergend langzaam is. ‘Desert Temple’ is daar een goed voorbeeld van. Hier neigt de band deels ook naar heavy metal, terwijl de ritmiek soms ook iets progressiefs wegheeft. Dat was in eerdere nummers bijvoorbeeld ook aan het ritmewerk op de gitaar te horen. Dat geeft wel een verrassende draai aan het geheel.

De langste track van The Abbey op Word Of Sin duurt eigenlijk nog langer dan de twaalf minuten die er aangekoppeld zijn. Voorafgaand is het namelijk de beurt aan ‘Old Ones: Prequel’. Deze twee en een halve minuut gelden als bijna vocaal voorspel om de machtige daad daarna in te leiden. Als ‘Old Ones’ dan echt begint, is de luisteraar al helemaal bedwelmd. Een grotesk spel waar The Abbey zich in topvorm toont, volgt. Duidelijk is dat zij het meest imposante tot het laatst heeft bewaard.

Veelal zijn er parallellen in de sound te trekken met Ghost, maar toch is The Abbey veel meer dan een band in die lijn. Door langzame tempo’s op te sieren met gewaagde ritmiek en wendingen weet The Abbey op Word Of Sin te verrassen. Het is een plaat waar even voor gezeten moet worden, maar dan kan die ook echt landen.

The Abbey - Word Of Sin

Tracklist Word Of Sin

1. Rat King (4:42)
2. A Thousand Dead Witches (4:35)
3. Crystallion (6:17)
4. Starless (7:53)
5. Desert Temple (4:32)
6. Widow’s Will (4:23)
7. Queen of Pain (5:22)
8. Old Ones: Prequel (2:34)
9. Old Ones (12:47)

The Abbey online

Facebook
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén