White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Tomahawk – Tonic Immobility

De band heeft een cultstatus om ‘U’ tegen te zeggen. Tomahawk geniet alleen al door de line-up en door het al een lange tijd niks uit te hebben gebracht de volledige aandacht van de rock- en metalwereld. Nu is eindelijk die nieuwe plaat daar. Via Ipecac Recordings komt Tomahawk met Tonic Immobility.

Tomahawk

Even voor hen die denken dat het hier om bekende raket uit het Amerikaanse leger gaat: nee. Dit gaat natuurlijk over de band met Mike Patton van Faith No More, Mr. Bungle en Dead Cross aan het front. De rest van de line-up liegt er ook niet om. Duane Denison maakte furore met The Jesus Lizard, terwijl John Stanier Helmet tot grootse hoogstes drumde. Trevor Dunn wordt vaker aan de zijde van Patton gezien. Hij zit ook in Fantômas en Mr.Bungle. Kortom, dit is een band met een line-up waar het predikaat ‘supergroep’ nog bescheiden voor is.

Tonic Immobility

Het is dus de eerste langspeler van Tomahawk sinds 2013’s Oddfellows. Dat was de eerste plaat van Tomahawk met Dunn als bassist in de groep. Sindsdien heeft het dus lang geduurd voordat men weer met nieuw materiaal kwam. Dat nieuwe materiaal bestaat nu uit twaalf tracks, waarvan de langste, ‘Howlie’, net iets meer dan vier minuten duurt.

Muzikaal is Tomahawk altijd al een band geweest waarin talloze invloeden samen werden gesmolten tot iets dat zeer zeker niet in een hokje geplaatst kon worden. De invloeden van de rock, hardcore, punk, metal en zelfs jazz liggen altijd op de loer. Tel daarbij het experimentele karakter van Pattons fenomenale vocalen en men snapt dat Tomahawk ook nu de muziek niet laat klinken als een dertien-in-een-dozijn band.

‘Sidewinder’ heeft bij de start iets van een pianoballade in de stijl van Nine Inch Nails met een vleugje Queens Of The Stone Age, terwijl ‘Fatboy’ weet te schitteren door maatsoorten aan te halen die niet gangbaar zijn er toch lekker kunnen klinken. Het experimentele karakter van de vocalen zit hem ook in de gitaarritmes, het drumwerk en de baslijnen. ‘SHHH!’, waarmee de plaat opent, ‘Predetors and Scavengers’ en ‘Recoil’, waarin zelf The Police nog enkele noten van invloed lijkt, laten dat allen op een verschillende doch geniale manier horen.

Tomahawk heeft de fans lang later wachten, maar Tonic Immobility is het wachten meer dan waard geweest. Hier laat deze supergroep horen dat zij nog steeds de kunst om nieuwe paden te vinden als geen ander beheersen.

Tomahawk - Tonic Immobiliy

Tracklist Tonic Immobility

 1. SHHH! 3:14
 2. Valentine Shine 3:01
 3. Predators and Scavengers 2:58
 4. Doomsday Fatigue 3:30
 5. Business Casual 3:29
 6. Tattoo Zero 3:19
 7. Fatback 3:14
 8. Howlie 4:08
 9. Eureka 2:03
 10. Sidewinder 3:54
 11. Recoil 3:27
 12. Dog Eat Dog 3:05

Tomahawk online

Facebook
Twitter
Instagram

IPECAC RECORDINGS ONLINE

Website
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén