White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Piledriver – Live In Europe

Leestijd: 4 minuten

Toen de band na hun optreden in Zwolle in 2020 uiteen ging, had men de toekomst nooit zo kunnen voorspellen zoals die gelopen is. De pandemie zorgde ervoor dat die show de laatste was met toetsenist Rudi Peeters en tevens de laatste keer dat ze hem in leven naast zich hadden. Hij overleed zie zomer op 42-jarige leeftijd. Misschien is Live In Europe dan ook wel meer dan gewoon een liverelease van Piledriver.

Piledriver

De band is de status van Status Quo-coverband al lang en breed ontgroeid. De Duitsers hebben inmiddels ook platen met eigen werk, al maken de covers van Status Quo nog altijd wel deel uit van de set. Maar ja, de band kreeg ook niet voor niks het predicaat ‘misschien wel meer Quo dan Quo zelf’ mee.

De shows die op deze release staan, want het gaat er om drie, zijn gefilmd tijdens de Rockwall-tournee. Toen was de bedoeling nog niet exact duidelijk, maar gezien de omstandigheden is dit een mooie reden om een mooi document uit te brengen. De band gaat immers door.

Live In Europa

Deze release is niet zomaar een release. De boxset komt met een prachtig verzorgde tien kanten tellende digipak, waarin zowel alle shows op CD, op DVD en Blu-Ray beschikbaar zijn. Daarnaast is er ook een uitgebreid boekje met alle ins en out plus veel stilstaand beeldmateriaal te genieten. Daarin wordt ook stilgestaan bij Rudi Peeters. Of dat allemaal nog niet genoeg is, zit er ook nog een poster in de box. Kortom, de fan kan niet klagen dat die iets te kort komt.

Tijdens hun show ter promotie van Rockwall zijn de shows in Herne, Duitsland, in Minehead, Engeland, en het Nederlandse Zwolle gefilmd. Bij die tweede speelde Piledriver op een fandag van Status Quo, terwijl in Nederland de show in de IJsselhallen in het teken stond van het Arrow Rock Festival.

Duitsland

De set in Herne bevat twaalf tracks, waarbij op de CD opener ‘Top Of The Bill’ ontbreekt. Buiten het feit dat Piledriver een band is met een pakkende classic rock sound, is ook mooi om te zien dat de band veelvuldig interactie met het publiek en elkaar heeft. Daarmee trekt Piledriver ook de lijn van Status Quo door. Hier blijkt ook dat een track als ‘Rockwall’ het live ook goed doet.

De show in Herne wordt afgesloten met toch wel twee grote klassiekers van Status Quo. Nadat het energieke ‘Whatever You Want’ geklonken heeft, waarbij het publiek maar wat graag meedoet, is het de beurt aan ‘Caroline’. Die track sluit ook de set van Engeland af, maar is in Nederland de opener. Samen met ‘Whatever You Want’ is deze track dus elke set present.

Engeland

In Engeland is het duidelijk dat de bedoeling heel anders was dan in Duitsland. Hier staat de gehele set in het teken van Status Quo, iets wat de aanwezige fans duidelijk pleziert. De set is gefilmd in september van 2019. Doordat er daar wordt afgetrapt met ‘Whatever You Want’ zit er gelijk ook een lekkere flow in die set.

Op dit soort momenten blijkt maar weer hoeveel hits van Status Quo in het collectieve geheugen zitten. Piledriver zet hier met ‘Rockin’ All Over The World’, Roll Over Lay Down’ en het afsluitende ‘Caroline’ die band goed in het zonnetje. De ‘Mystery Medley’, waar wordt gestart met ‘Mystery Song’ leidt net voor het eind ook nog even langs zes Quo-tracks. Dat heeft Piledriver goed gedaan. Dat hier het beeld soms wat donker is, is het enige puntje wat op dit deel aan te merken is.

Nederland

Tijdens het Arrow Rock Festival in de IJsselhallen, in januari van 2020, speelden de vijf ook een set in het teken van de fameuze Britten. Status Quo wordt ook hier op een energieke manier herbeleefd. Wat Piledriver erg goed doet, is dat de band ook echt als Status Quo acteert. De befaamde moves zijn toch iconisch voor die band, evenals de kleding.

Deze set is totaal geen kopie van die in het Verenigd Koninkrijk, ondanks dat het eigenlijk tijdens dezelfde tournee was. Status Quo heeft dan ook een enorm uitgebreid oeuvre, al is de sound natuurlijk wel altijd herkenbaar. ‘The Wanderer’ is een goed voorbeeld van een heerlijke, herkenbare track die aan de overkant van de Noordzee niet gespeeld werd.

Na ‘Bye-Bye, Johnny’ is het gedaan, toen nog niet wetende dat het ook het laatste moment met toetsenist Rudi Peeters zou zijn. Kort daarna kreeg Covid-19 de wereld in haar greep, waardoor de in Duitsland wonende band de in Nederland woonachtige Peeters niet meer kon bezoeken. Daarom is het ontzettend mooi dat deze zeer uitgebreide release niet alleen Piledriver van vele kanten belicht, maar dat Live In Europe ook een mooi saluut is aan Rudi Peeters. Rockin’ All Over The World and beyond.

Piledriver - Live In Europe

Tracklist Live In Europe

Disc 1 – CD – Germany

Disc 1

1 Top of the bill (Live in Herne)
2 Draw the line (Live in Herne)
3 Good times (Live in Herne)
4 Rockwall (Live in Herne)
5 Stomp (Live in Herne)
6 Agitators (Live in Herne)
7 One for the rock (Live in Herne)
8 Rock in a crossfire hurricane (Live in Herne)
9 Fat rat boogie (Live in Herne)
10 Down down (Live in Herne)
11 Whatever you want (Live in Herne)
12 Caroline (Live in Herne)

Disc 2 – CD – United Kingdom

1 Whatever you want (Live in Minehead)
2 Rockin’ all over the world (Live in Minehead)
3 Hold you back (Live in Minehead)
4 Hi (Live in Minehead)
5 Joint forces (Live in Minehead)
6 Blue eyed lady (Live in Minehead)
7 Roll over lay down (Live in Minehead)
8 What you’re proposing (Live in Minehead)
9 Mystery medley (Live in Minehead)
10 Caroline (Live in Minehead)

Disc 3 – CD – Netherlands

1 Caroline (Live in Zwolle)
2 Roll over lay down (Live in Zwolle)
3 The wanderer (Live in Zwolle)
4 Backwater (Live in Zwolle)
5 Hold you back (Live in Zwolle)
6 Rain (Live in Zwolle)
7 Don’t waste my time (Live in Zwolle)
8 Whatever you want (Live in Zwolle)
9 Rockin’ all over the world (Live in Zwolle)
10 Down down (Live in Zwolle)
11 Bye-bye, Johnny (Live in Zwolle)

Disc 4 – DVD

Alle tracks van hierboven + bonusmateriaal (videoclips en foto’s)

Disc 5 – Blu-Ray

Alle tracks van hierboven + bonusmateriaal (videoclips en foto’s)

Piledriver online

Website
Facebook

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén