White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Pineapple Thief, Trope @De Boerderij, Zoetermeer

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk voelde het als lang geleden: bij een concert staan. Voor de ondergetekende was het feitelijk een paar maanden van droogte op dit gebied, maar voor degene die mee was, betekende het eerste concert voor hem sinds corona de wereld in zijn greep is gaan houden. En wat is er dan mooier dan een band als The Pineapple Thief mogen aanschouwen in De Boerderij te Zoetermeer.

Trope

Echter, voordat The Pineapple Thief de bühne van de volgepakte zaal besteeg, was het de beurt aan Trope. Trope speelde echter alleen met een akoestische gitaar en vocalen, iets wat dus anders is dan dit van origine duo op hun platen laat horen. Misschien had Trope op die manier meer zieltjes voor zich kunnen winnen, want blijkbaar wist niet iedereen wat men nu met de muziek aan moest, aldus een verder enthousiaste concertganger. Dit resulteerde ook in een ongemakkelijk moment waarbij het publiek massaal applaudisseerde terwijl het slechts een break in het nummer betrof. Als support optreden, is dan ook altijd een lastige taak.

The Pineapple Thief

De Britse band rondom Bruce Soord kon echter op een heel ander enthousiasme van het publiek rekenen. Middels een ijzersterke line-up, want naast bassist Jon Sykes en toetsenist Steve Kitch, maakten ook meesterdrummer Gavin Harrison en sessiegitarist Beren Matthews deel uit van de band kostte het The Pineapple Thief weinig moeite om het publiek in te pakken.

Dat deed de groep op een manier die typisch is voor hen. Sommige momenten benaderden de bedwelmende kant van zowel Radiohead als A Perfect Circle, terwijl het quintet even zo goed Tool-esk uit de hoek kon komen. Dat is ook het sterke in de muziek van The Pineapple Thief. Hun progressieve rock staat dan ook live als een huis, iets wat de band in Zoetermeer eens te meer bewees.

Setlist

Natuurlijk stond tijdens de set van deze avond, welke de tweede avond op rij was in De Boerderij, ruimschoots in het teken van Versions Of The Truth. Die plaat kwam in 2020 uit, maar is nog behoorlijk actueel. In dat kader gold ook dat de aankomende plaat Give It Back aangehaald werd. De titeltrack van die in mei te verwachten plaat werd aan het eind van de reguliere set op een vlammende wijze ingezet.

Tijdens de set, waarin The Pineapple Thief in het tijdens de toegift gespeelde ‘Snowdrops’ het verst terug in de tijd ging, was er ook ruimte voor Soord in zijn uppie. Dat dit soms nog lastig blijkt te zijn, kwam in ‘Alone At Sea’ naar voren. De tekst wilde maar niet opkomen bij hem, waarna hij het nummer afbrak. Met dank aan souffleur Jon Sykes, kon het nummer alsnog worden ingezet. Overigens bleek in die track dat middels een loopstation Soord ook in zijn eentje een band kan vormen.

Gavin Harrison

Oké, het viel niet te ontkennen dat Gavin Harrison achter de drumkit zat. Deze meesterlijke drummer, die de wereld vooral kent buiten deze band om van Porcupine Tree, weet te meppen als er kracht nodig is en de bekkens te aaien op momenten die daar om vragen. Alles lijkt bij hem simpel. Door wat technische problemen, kon Harrison ook een ander talent van hem etaleren. Een goocheltruc met een zakdoek was aan hem besteed toen er wat oponthoud was. Voor de muziek alleen te hopen dat Harrison geen Tommy Cooper de tweede wordt.

Twee dagen op rij in eenzelfde venue spelen, bleek voor The Pineapple Thief een mooie motivatie om nog meer uit een show te halen. Dat de fans na de ruime set van The Pineapple Thief podium De Boerderij met veel tevredenheid verlieten om huiswaarts te gaan. Op naar Give It Back.

De Boerderij Zoetermeer

THE PINEAPPLE THIEF ONLINE

Website
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén