White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Bait – Revelation Of The Pure

Leestijd: 2 minuten

Wie kan men nu beter achter de knoppen hebben bij een post-black metal band dan een producer die zelf ook nog in één van de meest toonaangevende bands in het genre speelt? In dat opzicht belooft de eerste langspeler van de Duitse post-black metal band Bait op voorhand al iets bijzonders te zijn.

Revelation Of The Pure, welke verschijnt via Les Acteurs De L’Ombre is de eerste langspeler, nadat Bait al twee EP’s had uitgebracht. Deze langspeler is opgenomen, gemixt en geproduceerd door Nikita Kamprad. Het brein van Der Weg Einer Freiheit weet immers maar al te goed hoe het genre op zijn best klinkt. Overigens is dat niet de enige link met die band, want zanger/bassist van Bait is Nicolas Ziska. Die speelt op zijn beurt sinds een aantal jaar ook de basgitaar in Der Weg Einer Freiheit.

In drie kwartier schotelt Bait er tien tracks voor. Waar veel bands in het genre buigen over lange nummers, betreft ‘Into Misery’ op Revelation Of The Pure de enige track die de grens van de zes minuten passeert. De overige nummers gaan zelfs de grens van de vijf minuten niet over. ‘Into Misery’ is overigens na ‘Nothing Is Sacred’ en ‘Leviathan III’ het eerste moment van rust op Revelation Of The Pure. Althans, de opening van de track gunt de luisteraar een moment van rust.

De balans in de sound van Bait is goed gevonden. Het drietal balanceert mooi tussen de matheid en koude productie van de black metal, terwijl de sound ook vol genoeg is om de melodieën mooi uit de verf te laten komen en het tevens ook niet te leeg te laten klinken. Het instrumentale stuk in ‘Lightbringer’ is daar ook een goed voorbeeld van.

Het mooie van Bait is dat de band de post-black metal op een recht toe recht aan manier presenteert. Deze groep doet niet aan intro’s of andere onnodige zaken op de plaat. ‘Revelation Of The Pure’, welke met één seconde minder de strijd om de kortste track op de gelijknamige plaat wint van het drie minuten en zevenentwintig secondes durende ‘Nothing Is Sacred’, laat dat goed horen. Hier weet de band zelfs te knallen zonder een moordend tempo na te streven. Sterker nog, de langzamere passages in dit korte nummer zijn ideaal om even helemaal op te gaan in het headbangen op deze muziek.

Het is nog maar de eerste langspeler, maar wie dolblij wordt van bands als Regarde Les Hommes Tomber en Der Weg Einer Freiheit zal Bait eenvoudig kunnen omarmen. Revelation Of The Pure is een schijf die laat horen dat de post-black metal ook kan bestaan uit sterke, korte nummers en dat Nikita Kamprad als producer ook weet te schitteren.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén