White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

BLACK SWAN – GENERATION MIND

Joined Forces

Black Swan is een kwartet, gevormd door bekende muzikanten uit de heavy rockscène van de jaren ’80 en ’90. Generation Mind is hun tweede plaat. Frontiers Records heeft de schijf uitgebracht in april. We nemen een duik in ‘onze mind ‘ bij het beluisteren van deze plaat!

Together we shake the world

De vier leden van Black Swan behoeven weinig introductie. Reb Beach is o.m. stergitarist bij Whitesnake en Winger. Robin McAuley zong en zingt alweer jarenlang bij Michael Schenker en daarvoor bij Fairport Convention. Jeff Pilson speelde bas bij Dokken en is naast producer ook bassist bij de reïncarnatie van Foreigner. En dan Matt Starr, ook een bekende, hij speelde drums bij Ace Frehley en is betrokken bij de laatste Mr.Big-platen. De som van hun kwaliteiten was te horen op het fraaie ‘Shake the world’ dat in 2020 uitkwam. Frontiers Records plande een samenzijn van deze krachten als een vehikel voor de zang van Robin McAuley binnen een concept van Amerikaanse melodieuze hardrock, met veel elementen uit de voormalige bands van deze toppers. Black Swan was de naam!

Pandemie

Het debuut van Black Swan kreeg goede kritieken. Eindelijk was het ook een schijf, die nu eens anders klonk dan de meeste Frontiers’ bands. Maar over een vervolg werd in en na de Covid-tijd niet meer gesproken. De toekomstige samenkomst van de band was ook onzeker. Sommige Black Swanners (o.a. McAuley, veel actief in Europa) konden in de afgelopen woelige jaren wat langer door-toeren en de concerten van de bands waarin de muzikanten actief zijn, moesten opnieuw worden gepland. Black Swan leek een éénmalige gebeurtenis, net als The Mob, een vorig (super)project van Reb Beach uit 2005.

Black Swan – Generation Mind

Generation Mind

Het is met name Reb Beach gelukt om demo’s en nummers voor een tweede Black Swan te schrijven. Tussen zijn klussen voor het muzikaal formeren van een nieuwe Whitesnake-line up en de demo’s voor de nieuwe Winger-plaat schreef hij aan de meeste tracks. En dat hoor je terug. De gitaarinvulling van elke song is bijna een compositie op zich. Reb besteedt veel aandacht aan de solo’s, maar ook aan de slagpartijen. De overige instrumentalisten voegden zich bij hem in de studio van Jeff Pilson voor hun aandeel in Generation Mind. De mix, van Jeff en zijn vrouw Olivia, is krachtig, de productie knallend, droog en hard.

Meer dan de som der delen

Toegeven, Generation Mind klinkt érg lekker. De zang van McAuley zit voorin de mix en met zijn 69 jaar komt hij met behoorlijk sterke vocalen lekker los. Ook de ritmesectie klinkt aanvullend, strak en diep, maar het zijn de gitaarpartijen, die werkelijk hartstikke mooi zijn. Je hoort ook Reb Beach’ invloeden in deze schijf: “Crown’ kent een stukje Warren DiMartini en Eddie Van Halen. In het slotnummer zit Jake E. Lee’s ‘Killer of Giants’. in ‘Wicked the day ‘ zit het George Lynch-intro van Dokken’s ‘Kiss of death’. ‘Long way down ‘ heeft veel weg van de latere Winger-tracks. Prachtig allemaal, maar het maakt de schijf niet origineler en aantrekkelijker dan het debuut. De eerste plaat had voor mij iets meer charme en originaliteit. Neemt niet weg dat elke hardrocker en melodieuze metal-liefhebber met deze schijf prima overweg kan!

Tracks ‘Generation Mind’

Track listing

1. Before The Light 1:12 2. She Hides Behind 4:46 3. Generation Mind 4:26 4. Eagles Fly 5:09 5. See You Cry 4:37 6. Killer On The Loose 3:26 7. Miracle 4:59 8. How Do You Feel 5:38 9. Long Way Down 5:21 10. Crown 5:21 11. Wicked The Day 5:16 12. I Will Follow 5:17

Total running time: 55:31

Black Swan Online

Frontiers Music Srl | Record Label

(2) Black Swan Band | Facebook

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén