White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Bongloard – POTMB

‘When you see people, you gotta act like them.’ Dat is de openingszin op POTMB van de Utrechtse rockers van Bongloard. POTMB staat voor People Overreacting To My Behaviour. Misschien dat er nu al een belletje gaat rinkelen in welke hoek dit hele gebeuren gezocht moet worden.

Bongloard

Nee, het is geen spelfout, maar wel een razendsnel aan populariteit winnende Utrechtse band. Ja, daar zijn er in het verleden meer van geweest, maar niet die Bongloard heten. Deze drie heren schoppen tegen alles wat op hun pad komt, maar schoppen de garagerock en punk vooral ook lekker energiek bij elkaar.

POTMB

Waar de band in 2019 al enorm heet was en die hitte door een virus even in de koelkast gezet moest worden, heeft Bongloard nu dus de debuutplaat. Dat houdt in dertien tracks waarin dit drietal de luisteraar vooral niet in mee inslaap wilt sussen. Bongloard staat immers ook voor energieke garagerock.

De invloeden van de overkant van de Noordzee – niet dat Utrecht aan de Noordzee ligt – zijn duidelijk waarneembaar. De gouden jaren ’90 lijken niet ver weg, luisterend naar ‘CR@PF’ kan men zomaar denken aan Blur. Tevens zou het ook kunnen zijn dat de alternatieve scene van Gent deze heren drijft. Overigens, dat ligt dan ook weer niet aan de overkant van de Noordzee.

Variërend en opzwepend

Deze drie heren durven als een goed stel punkers de boel flink op te zwepen, zoals in opener ‘Trying’. ‘9 Lives’ bewijst dat deze gasten weldegelijk ook iets van rust in zich hebben, maar net op het moment dat de meiden in katzwijm geraken, schieten de heren nog een effectieve vuurpijl zonder enige vorm van schaamte op hen af. Wakker blijven, ogen en oren wijd open. POTMB is geen plaat om bij weg te zwijmelen.

Overigens wilt het niet zeggen dat de heren van Bongloard de luisteraar helemaal geen rust gunnen. ‘Dream’ laat dat horen. Ergens doet Bongloard daar ook iets weghebben van The Beatles. En ja, voor hen die het niet weten: die kwamen ook van die andere kant van de Noordzee.

Dat hokjesdenken passé is, moge duidelijk zijn. Bongloard brengt met POTMB de garagerockers, rockers en punkers samen in een smeltkroes die energie heet. Wie nu kritiek heeft op deze woorden, moet gewoon deze plaat keihard opzetten en de mond zal gesnoerd zijn.

Bongloard - POTMB

Tracklist POTMB

01 Trying
02 Frenemies
03 CR@FP
04 9 Lives
05 Nothing To Live For
06 Dream
07 The Gram
08 Monster
09 Problem
10 Afrika
11 I’m Staying In Bed Today
12 Need To Take Some Time Off
13 The End

Bongloard online

Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén