White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Crippled Black Phoenix – Banefyre

Leestijd: 2 minuten

Crippled Black Phoenix is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de muziekwereld. De band kent zelf als een bijzondere samenstelling, maar gaat daarbij met hoge regelmaat ook nog samenwerkingen met andere muzikanten aan. Live zorgt dat ook voor een immens, bijna hallucinerend spektakel. Die band heeft nu een nieuwe plaat. Via Season Of Mist ziet Crippled Black Phoenix Banefyre verschijnen.

Crippled Black Phoenix

Vanaf 2016, toen Bronze uitkwam, kan gesteld worden dat Crippled Black Phoenix behoorlijk stabiel is qua het uitbrengen van platen. Om de twee jaar verschijnt sindsdien een langspeler. Waar dat veel lijkt, moet ook beseft worden dat er meerdere jaartallen zijn waarin Crippled Black Phoenix twee platen heeft uitgebracht. Deze band bulkt dus van de inspiratie.

Banefyre

De nieuwe plaat is de tweede sinds dat Justin Greaves, het brein van de band, heeft aangekondigd alles over een andere boeg te gooien. Het resultaat nu zijn dertien tracks. Daarvan duren er vier meer dan tien minuten. ‘The Scene Is A False Prophet’ is van die nummers veruit de langste. Een ruime vijftien minuten moet hiervoor worden vrijgemaakt.

De sound van Crippled Black Phoenix is meeslepend op Banefyre. Vanaf opener ‘Intro/Incantation For The Different’ zuigt de band de luisteraar diep in de muziek. Van bijna spoken word tot aan trippende post-rock; het zit erin en komt langs. Doordat de eerste tracks door de vrouwelijke vocalen geleid worden en ‘The Reckoning’ pas voor het eerst de mannelijke vocalen verwelkomt, ontstaat daar ook een bizar mooi spel. ‘Bonefire’ en het lange ‘Rose Of Jericho’ doen bij vlagen denken alsof ISIS in alle rust is herrezen, terwijl instrumenten worden geraadpleegd die niet direct bij de post-rock gedacht worden. Misschien is dat laatst genoemde nummer bij vlagen dan ook wel hoe ISIS Pink Floyd’s ‘Great Gig In the Sky’ zou spelen.

Om een luisteraar van begin tot eind helemaal mee te voeren naar een andere, muzikale, dimensie waarbij afhaken niet mogelijk is, is een kunst. Banefyre laat horen dat Crippled Black Phoenix die kunst als geen ander beheerst. Maar, dat is eigenlijk geen nieuws, alleen een bevestiging.

Crippled Black Phoenix - Banefyre

Tracklist Banefyre

1. Intro/Incantation For The Different (2:49)
2. Wyches And Basterdz (4:57)
3. Ghostland (5:43)
4. The Reckoning (6:49)
5. Bonefire (4:36)
6. Rose Of Jericho (13:47)
7. Blackout77 (7:37)
8. Down The Rabbit Hole (10:32)
9. Everything Is Beautiful But Us (4:36)
10. The Pilgrim (6:19)
11. I’m OK, Just Not Alright (10:05)
12. The Scene Is A False Prophet (15:13)
13. No Regrets (4:30)

Crippled Black Phoenix online

Website
Facebook
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén