White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

DARE – ROAD TO EDEN

Leestijd: 3 minuten

DARE is voor de fans van het AOR-genre geen onbekende. Hun debuutalbum ‘Out of the silence ‘uit 1988 scoort op menig ‘all time best -lijstje ‘. ROAD TO EDEN is het elfde album van de band. Legend Records brengt dit album uit. We duiken in dit album én in de historie van deze band uit Oldham UK.

DARREN WHARTON

Als 17-jarige toetsenist/zanger werd Darren Wharton ingehuurd door Philip Lynott, de frontman van Thin Lizzy. Vanaf de Chinatown-plaat in 1980 tot aan het einde van de band in 1984 maakte Darren van alles mee. Extensieve tours, drank, drugs, successen, maar ook de neergang van één van de grootste rockbands uit de jaren zeventig en tachtig. Na Thin Lizzy startte Darren een eigen band, genaamd Dare, met vrienden uit de Manchester-scene.

OUT OF THE SILENCE

De eerste demos van Dare vonden gretig aftrek. Wharton had in Thin Lizzy de nodige centjes verdiend. Kosten noch moeite werden gespaard voor de debuutplaat van zijn band. In de studio van Joni Mitchell in Beverly Hills werden de opnames gemaakt. Mike Shipley verzorgde de productie. Out of the silence deed het niet slecht en drie singles belandden in de UK Charts. Ook live had de band veel te bieden. Herkenbare melodieuze rock, goede zang, keyboards en fraai gitaarwerk van Vinny Burns (o.a. bekend van Ten) en Brian Cox (tegenwoordig een overbekende en gelauwerde professor én presentator van populaire science-programma’s).

STROEVE VOORUITGANG

De opvolger van de plaat ‘Blood from stone ‘ werd ook in Amerika opgenomen met Keith Olsen achter de knoppen. Maar de wat hardere rockplaat was amper uit, toen de band gedropt werd door hun label. Dare viel uiteen. Vinny Burns vertrok naar Asia en Ultravox. Darren verhuisde naar Conwy-Valley in Noord-Wales en legde zich toe op het maken van folkmuziek uit die streek.

KELTISCH

In 1998 pakte Darren de draad van het maken van muziek met een eigen band weer op. Maar die muziek was een stuk rustiger. Darren wilde meer invloeden van de Keltische en Ierse roots en koos voor een plaat met softe, rustieke, bijna akoestische rock op ‘Calm before the storm ‘. Ook zijn (spaarzaam verschenen) muziek in het nieuwe millennium is erg soft.

BACK TO AOR!

In 2000 speelde Darren mee in een heruitgave van Thin Lizzy met enkele leden uit de klassieke line-ups (Scott Gorham, John Sykes en Brian Downey) en in 2010 werd hij gevraagd voor een ‘herbeleving van deze band’, die eigen muziek wilde maken, The Black Star Riders. Darren besloot Dare te herformeren én wat stevigere AOR te maken, in de lijn van het legendarische debuut. Vinny Burns keerde wederom in de line-up terug, samen met enkele muzikanten uit de ‘Blood from stone ‘periode. ‘Sacred Ground’, een plaat uit 2016 markeerde een terugkeer naar ‘het echte werk ‘.

Dare – Road to Eden

ROAD TO EDEN

Road to Eden is de nieuw verschenen Dare-plaat. Nou ja, ‘nieuw ‘. De wat zachte en midrange stem van Wharton blijft uniek en het album gaat door op de lijn van de voorganger. Ook de ‘Celtic-approach’ is gebleven in de melodieën. En de teksten? Ook die bevatten weer veel beschrijvingen van de (mooie) natuur uit Darren’s woon – en leefgebied, Wharton blijft ook een ‘verteller ‘en krijgt daarvoor alle ruimte. Hij verzorgde de productie zelf en liet de muziek over aan zijn companen: Vinny Burns op gitaar, Nigel Clutterbuck op bas, Marc Roberts draagt het toetsenwerk en Kev Whitehead houdt het geheel binnen de lijnen met strak drumwerk.

GENIETEN

Na 10 nummers en 42 minuten is het voorbij en de plaat uitzitten is ‘rustiek genieten’. Sterke nummers zijn de stevige afsluiters ‘Thy kingdom come ‘, ‘The devil rides tonight ‘en ‘Fire never fades ‘, dat aan Rainbow doet denken. De titelsong, met zijn ‘Ierse roots ‘ is ook prima, ‘Cradle to the grave ‘ met zijn Steve Rothery/The Edge-achtige gitaarsound valt op. ‘Grace ‘ doet me een beetje denken aan REO Speedwagon en ‘Hazard ‘van het derde Richard Marx ‘album. De band gaat ook in oktober toeren om Road to Eden live te laten horen en zien. Ik zag Dare in 2015 tijdens Sweden Rock in Sölvesborg, ik kijk wel uit naar een herbeleving!

ROAD TO EDEN TRACKS

1Born In The Storm4:44
2Cradle To The Grave4:21
3Fire Never Fades3:51
4Road To Eden4:07
5Lovers And Friends3:43
6Only The Good Die Young4:37
7I Always Will3:44
8Grace4:24
9The Devil Rides Tonight3:49
10Thy Kingdom Come4:30

DARE ONLINE

HOME | Dare Official (darebandofficial.com)

https://www.facebook.com/darebandofficial/

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén