White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

MYSTIK – Mystik

Leestijd: 3 minuten

Zweedse heavy/speed metal dat bomvol nieuwe dingen zit. Ze worden gezien als hoop in de heavy metal beweging. Een band die zeker heavy metal in stand wilt houden. Nu ook met hun eerste langspeler Mystik. Dit nieuwe werk van hun komt de 17e uit. Ze proberen old school te blijven maar ook vernieuwend te zijn. Hun vorige EP was echt een succes. Alle 300 kopieën waren binnen 2 weken uitverkocht! Nu hopen dat dit nieuwe album net zo’n succes is als hun EP Demon. Mystik bevat 9 nummers die samen voor 36 minuten aan snoeiharde, scheurende Zweedse heavy/speed metal bevat.

Bij het aanzetten van het album knalt het meteen eruit. Lekker harde heavy/speed metal met hun eigen sound. Eerste nummer pakt je meteen vast en zorgt goed dat je in de sfeer komt. ”Nightmares” is echt een nummer dat precies beschrijft waar heavy metal voor staat. Dit omdat het snel, afwisselend en de stem van de zangeres Julia lekker de hoogte in gaat. Het is fijn om te zien dat Mystik ook echt zijn eigen sound heeft ontwikkeld. Dit omdat ze geen standaard potje heavy metal maken met speed invloeden maar ook daadwerkelijk er alles aan doen om vernieuwend te zijn. De nummers ”Ancient Majesty” en ”Gallows Hill” komen heel erg sterk voor de dag. Het is ontzettend krachtig, dit omdat het niet alleen instrumentaal erg sterk in zijn schoenen staat maar ook door de zangeres die een krachtige overtuigende stem heeft.

Het vijfde nummer op de plaat heeft een iets wat unieke opening. Dit omdat ze een wat tragere opening hebben die je niet 123 zal hebben verwacht. Hierna gaat het weer snoeihard verder. Op het begin deed het me denken aan andere heavy metal band maar later verandert het nummer heel erg. De breakdown had ik overigens niet voorzien in het nummer. Het nummer gaat wel erg abrupt weer verder na die breakdown. De nummers op de eerste helft zijn wel een stuk sterker dan de tweede helft. Wat overigens wel een heerlijk nummer is op de tweede helft is ”Bleed for the Night”. Dit ook omdat de zangeres ook echt probeert alles eruit te halen. Hun achtste nummer betreft hun titeltrack. Het begint rustig en sterk, naar mate hoe langer je het luistert hoe sterker het nummer wordt. Het nummer omschrijft precies wat voor muziek ze maken en wat ze allemaal kunnen. Mystik sluit af met een outro van 34 seconde waarin nog snel een uitspraak wordt gedaan over satan.

Mystik is een plaat dat toegankelijk is en meteen goed valt. Het is leuk om te zien dat ze echt hun eigen sound hebben en niet zomaar een imitatie zijn van een andere band. Hier een daar hoor je wel riffs in diverse nummers die heel erg op elkaar lijken. Dit is natuurlijk wel jammer en het is zonde als alles te erg op elkaar lijkt. De band heeft verder wel echt pech momenteel. Dit omdat net de ritme gitarist eruit is gegaan. Maar desondanks dat gaan ze door met een creatieve oplossing. De oplossing is namelijk dat de vocalist nu de rhythm gitaar doet in plaats van bas en dat ze een inval bassist hebben. De zanglijn was erg afwisselend dit omdat ze afwisselende tussen lagere tonen en hoog geschreeuw. Het is zeker een album dat goed voor de dag komt. Niet alleen omdat er een zangeres inzit die goed kan zingen maar ook omdat ze allemaal goed hun instrumenten beheersen en het kwalitatief er goed is opgenomen. In ieder geval dit was Mystik, hou ze zeker in de gaten voor meer vette heavy/speed metal.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén