White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

RUSH – MOVING PICTURES (40th Anniversary)

MOVING PICTURES is een klassieker in de historie van de harde rockmuziek. Het album van het Canadese Rush is 40 jaar oud. We bekijken en beluisteren de heruitgave en duiken in een klein stukje historie.

Rush, from Toronto to ‘All the world’s a stage ‘

Rush, een trio van drie muzikanten, startte in het midden van de jaren ’70 als een wat bombastische Led Zeppelin-achtige cover-rockband. In de omgeving van Toronto werd er veel gespeeld. Na een tweetal platen én de komst van een nieuwe drummer (én een briljante tekstschrijver) ging het snel. Alex Lifeson, Geddy Lee (echte naam: Gary Weinrib) en nieuwkomer Neil Peart schakelden over op een melodieuze koers. Heavy, maar enorm veel afwisseling in de nummers, progressieve rock met veel thema-wisselingen.

2112 and beyond!

Op Moving Pictures was het nog even wachten. De 2112-plaat(uit 1976) legde de muzikale ommezwaai vast. De live-plaat ‘All the world’s a stage’ deed het goed en platen als Permanent Waves, Hemispheres en A farewell to Kings haalden zelfs het midden van de LP-Top-40 in ons land. Televisiekijkend en concert-minnend Nederland zag Rush in een uitstekend vorm in 1979 op het Pinkpop-festival, waar een intensieve Europese tour werd afgesloten. Het geweldige spel van de muzikanten, de epische nummers, de variatie en de teksten, deze band kon nog lang mee!

Moving Pictures

Moving Pictures, Rush’ elfde plaat (de 8ste studioschijf) kwam in februari 1981 via Anthem Records op de markt. Een mooie cover van Hugh Syme, 7 nummers, die elke rechtge(sn)aarde rocker kent, de plaat catapulteerde naar topposities in menig toplijstje. De schijf, opgenomen met Terry Brown in Le Studio in Quebec, liet wel wat veranderingen horen. Kortere nummers (Vital Signs, Witch hunt), meer popinvloeden (Limelight) en een stevige link naar de ‘beats and balls’van de jaren ’80 (Red Berchetta en Tom Sawyer). Maar de stevige progrock bleef fier overeind (o.a. te horen in het fenomenale XYZ).

The secrets of succes

Rush bleef jarenlang actief en in de vele tours tot diep in het nieuwe millennium bleven de nummers van de Moving Pictures-plaat publieksfavorieten. Ook de rockfans van menig muziekblad gaven de schijf een vast plekje in de top tien van ‘heavy platen aller tijden ‘. Ook na ‘Moving Pictures’ bleef Rush succesvol. Platen als Roll the bones (1991), Counterparts (1993), Vapor Trails (2002), Snakes and arrows(2007), Clockwork angels (2012) en hun geweldige liveplaten deden het goed. Rush wijzigde de accenten van hun fameuze progrock steeds passend bij de tijdgeest. Rush bestaat niet meer sinds de dood van hun drummer, Neil Peart, die in 2020 aan een hersentumor overleed, maar een deel van hun ‘output’ hoort in elke platenkast thuis.

RUSH MOVING PICTURES 40th ANNIVERSARY

40th Anniversary

U/Me/Mercury-music en Anthem Music en brengen 40 jaar na dato Moving Pictures opnieuw uit in een zestal formats. Van audio tot beelden, van extra’s tot een verrassend live-concert, alles wordt verpakt in een mooi pakketje. Mijn ‘Deluxe Digipack’ bevatte drie cd’s en een prachtig 24-pagina’s tellend boekje met alternatief artwork en geweldige liner-notes. Voor de heruitgave van Moving Pictures is de remaster uit 2015 opgekalefaterd, supergaaf! En de verrassing van deze package is het twee schijvend tellend live-concert uit het einde van maart 1981 in Toronto. Wát een concert! Rush ‘hard style’ progrock, waarbij de heren even losgaan op allerlei instrumenten! Genieten!

REISSUE

Onze hoofdredacteur verblijdde deze website met de heruitgaven van twee Armored Saint-schijven, superfijn. Maar deze Rush-terugblik is er ook eentje om in te lijsten. Rush kent meer van dit soort uitgaven, ook A farewell to Kings, Hemispheres kennen prachtige reissue-packages. Ik zag Rush een drietal keer in de laatste jaren van hun tours, maar koester ook de ‘Beyond the lighted stage‘documentaire over de band uit 2010, wat een gave band was dit!

TRACKLIST:

CD 1 – Moving Pictures (2015 Remaster)
1 Tom Sawyer
2 Red Barchetta
3 YYZ
4 Limelight
5 The Camera Eye
6 Witch Hunt
7 Vital Signs

CD 2 – Live In YYZ 1981*
1 2112 – Overture
2 2112 – The Temples Of Syrinx
3 Freewill
4 Limelight
5 Cygnus X-1 Book II: Hemispheres – Prelude
6 Beneath, Between & Behind
7 The Camera Eye
8 YYZ
9 Broon’s Bane
10 The Trees
11 Xanadu

CD 3 – Live In YYZ 1981 (continued)*
1 The Spirit Of Radio
2 Red Barchetta
3 Closer To The Heart
4 Tom Sawyer
5 Vital Signs
6 Natural Science
7 Working Man / Cygnus X-1 Book II
– Hemispheres
– Armageddon: The Battle Of Heart And Mind
– By-Tor & The Snow Dog
– In The End
– In The Mood
– 2112
– Grand Finale
8 La Villa Strangiato

RUSH ONLINE:

Band | Rush.com

Rush (band) – Wikipedia

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén