White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Epistulum, Release The River, Between The Rats And Snakes @Gebr. De Nobel, Leiden

Leestijd: 4 minuten

Een eerste verjaardag moet gevierd worden. Dat gebeurt bij baby’s, bij speciale bieren en in het rijk der doden. Wie viert het eerste jaar van de overleden persoon niet? Oké, misschien is ‘vieren’ daar wat cru uitgedrukt, maar toch. Daarom moest From The Dead Masses ook gevierd worden, want die plaat van Epistulum is een jaar geleden uitgebracht. Epistulum deed dat met een mooi feestje in Gebr. De Nobel in Leiden.

Aftrap

In het kader dat een goed feest niet alleen wordt gevierd, had het Leidsche poppodium de tapkranen goed opengedraaid, de metalhead zijn weg gevonden naar de steeg nabij het centrum en de bands hun voorbereidingen getroffen. Want ja, Epistulum zou echt niet alleen op de bühne komen. Klokslag half acht, wat blijkbaar voor een deel van het publiek aan de vroege kant was, trapte Between The Rats And Snakes. Wie? Ja, Between The Rats And Snakes. Dat is een nieuwe naam voor velen, maar de oplettende muziekliefhebber heeft minimaal één van hun drie singles al voorbij horen komen.

In tegenstelling tot wat men op hun socials vooral ziet, stond er een viertal op het podium. Al snel was duidelijk dat deze band, waarbij de bassist soms toch even in het publiek ging staan met zijn bas terug in het rek, ook live geen standaard band is. De set, waarbij ook nog ruimte voor twee covers, werd ondersteund door een tape, waardoor het misschien voor sommigen even wennen was aan de verhoudingen tussen het bandgeluid en livepartijen. Dat zo’n tape ook echt een meerwaarde kan zijn, bleek wel in ‘Heavy’, de meest recente single van Between The Rats And Snakes. De overeenkomst tussen deze band met Rivella kan worden gesteld als passend.

Thuisshow

Dat er niks boven Leiden gaat, geldt voor Release The River. Deze hard aan de weg timmerende band kwam na Between The Rats And Snakes in actie. Het energieke drietal, waar veel heavy stijlen metal op van invloed zijn, speelde een puike show, waarbij de podiumpresentatie ook een dik compliment verdiende. Ondanks dat zij nog niet zo lang meedraaien, is het duidelijk dat de nodige mensen al aangehaakt zijn bij deze trein. Eén trouwe volger schijnt zelfs alle shows al te hebben bijgewoond. Ook gezien wat Release The River nu weer wegzette, is het de vraag hoelang dat volgehouden kan worden door die fan, want deze band is duidelijk booming.

Epistulum

Ondanks de zeer smakelijke voorafjes was het duidelijk dat velen gekomen waren om Epistulum te vergezellen in hun feest. Fans van alle leeftijden sierden dan ook de vulling van de kleine zaal van Gebr. De Nobel. Dat het publiek zo gevarieerd was, heeft echt niet alleen te maken met het feit dat er ook wat familie te spotten was. De sound van Epistulum omvat namelijk elementen van de death metal en symfonische metal, terwijl door het gebruik van een draagbaar keyboard door frontman Thijs Ronteltap de band ook direct op het netvlies blijft hangen. Dat bassist Justus Ebel zijn kunsten op een zessnarige variant toont en daarbij die range ook echt gebruikt, is voor de liefhebber ook een gegeven om in de grijze massa te houden.

Er zijn dus genoeg redenen om Epistulum live te genieten. Dat gold ook voor deze avond. Het vijftal knalde de tracks van From The Dead Masses op een hoog tempo doorheen. Dat het publiek dit kon waarderen, was overduidelijk. De vloer veranderde op menig moment in een heerlijke pit, iets wat ook flink werd aangezet toen Epistulum aankondigde dat degene die het meest uit zijn dak ging, kaarten kon winnen voor Loud & Heavy in Musicon waar zowel Between The Rats And Snakes als Epistulum zelf ook spelen.

Chemie

De kracht van Epistulum zit hem ook in de onderlinge chemie. De muzikanten zochten elkaar zo nu en dan, waar er ruimte was, ook op. Dat gitarist Billy Ter Horst dezelfde pose aannam als bassist Ebels toen die laatstgenoemde de band van zijn bass los had zien gaan, gaf ook een blijk van humor tijdens de uitvoering van toch keiharde metal. Omdat het publiek na de tracks van From The Dead Masses nog niet verzadigd was, knalde de band er nog een track van hun eerste EP in. Nog een keer kon men losgaan, om daarna de band toch echt van het podium te zien vertrekken.

Dat metal toekomst heeft, werd op een avond als deze eens te meer duidelijk. Epistulum, Release The River en Between The Rats And Snakes vlamden allen op hun eigen manier. Het anders denken in de metal gold hier toch wel als krachtige rode draad. Kortom, het zit goed met de toekomst.

EPISTULUM ONLINE

Bandcamp
Facebook
Instagram

Release The River online

Facebook
Instagram

BETWEEN THE RATS AND SNAKES ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter
Tiktok

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén