White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

THE RIVEN – Windbreaker / Moving On (EP)

Leestijd: 3 minuten

Na hun succesvolle self-titled album weten de Zweedse retro rockers The Riven weer met nieuw materiaal aan te komen. Op 28 augustus weet de band twee splinternieuwe nummers uit te brengen. De nummers heten ”Moving On” en ”Windbreaker” en komen uit via The Sign Records. The Riven maakt een flink potje power rock waarvan de inspiratie ligt bij grote rock bands van de jaren 70/80. Hun muziek is geschrikt voor een avondje rock n roll waar je lekker op kan zwingen en soms zelfs lekker kan headbangen. Benieuwd wat Riven met Windbreaker in de pocket heeft? Lees dan door!

Windbreaker begint met ”Moving On” en zet direct een zwing voor. Wel is het op het begin even wennen. Dit omdat Totta Ekebergh net een wat andere stem op zet dan dat we van haar gewend zijn. Wel is het positief aangezien met hun vorige album ze niet echt haar bereik en afwisseling liet merken. Echter klinkt het wel alsof ze er veel moeite mee heeft om de lage tonen te bereiken. Maar misschien is het een kwestie van wennen. Het nummer blijft redelijk op één tempo en veel afwisseling is er niet te bekennen. Wel zit er aan het einde scheurende melodieën en harmonieuze gitaarlijnen. Hoe meer je naar het einde gaat hoe losser de muziek eigenlijk wordt. Daarnaast zit er veel meer kracht in aan het einde van ”Moving On” dan op het begin. Maar dat het een lekkere rock n roll vibe heeft valt niet te ontkennen.

Het tweede nummer ”Windbreaker” zet meteen iets anders voort, we komen direct aan bij de hogere vocalen die we wat meer gewend zijn van The Riven. Ze klinken net iets krachtiger dan hun vorige werk maar toch mist er nog steeds iets meer kracht erachter. Het is leuk om te horen dat er nu echter wat meer meezing stukken in zitten waarbij je haast niet stil kan zitten. Je krijgt spontaan zin in een rock n roll night en lekker los te gaan. De loopjes, de zwing en de zweer doen je echter wel denken aan Deep Purple. Maar ze hebben het zeker goed weten uit te laten pakken en ze hebben ook flink hun eigen draai eraan gegeven. Het nummer is iets meer uptempo vergeleken bij ”Moving On” en net iets meer zwing. De korte drum solo’s, bas loops en gitaar solo’s maken het echt helemaal af.

Voor mijn gevoel zijn ze eindelijk iets meer hun eigen stijl gaan vormen. Je hebt niet meer het gevoel dat je naar een tribute band luistert maar dat ze nu echt hun eigen draai aan alles hebben weten te geven. Je hoort dat de zangeres is gaan spelen met haar bereik wat zeker een goed ding is. Alleen de lagere stukken komen er toch niet helemaal lekker uit. Echter weten ze wel allemaal veel meer kracht en energie in de muziek te stoppen en zit er veel meer kracht in de vocalen. De kwaliteit van de EP ”Windbreaker” ligt hoog. Alle instrumenten zijn goed te horen en goed gemixt. In conclusie is dit zeker weer een goed stukje werk van The Riven. De ontwikkeling van deze band blijft interessant, dus check ze uit en draai het lekker hard en maak je eigen feestje ervan.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén